Tiek izsludināts Jāņa Zābera II Starptautiskais vokālistu konkurss

 

“Spēcīgu vokālistu paaudzi jāsāk veidot no mazotnes, bet nopietns vokālistu konkurss ir labs sākums, lai, pulcinot vienkopus tuvus un tālus ciemiņus, domātu par šī mākslas veida problemātiku pēc iespējas plašāk. Starptautiska pieredze vienmēr paplašina kultūras robežas. Līdz ar to tā ir iespēja dziedātājiem paraudzīties uz ikdienas darbu no atšķirīga skatu punkta,” tā starptautiskā vokālistu konkursa ideju preses konferencē skaidroja muzikālā teātra aktieris, režisors un vokālais pedagogs, Dr.paed. Edgars Kramiņš.

Jāņa Zābera I Starptautiskais vokālistu konkurss pirms diviem gadiem bija liels notikums, jo Starptautiskas nozīmes vokālās mākslas konkursi, kuros tiek izvirzīti augsti kvalitātes kritēriji Latvijā un arī kaimiņvalstīs notiek gaužām reti.

Jāņa Zābera II Starptautiskais vokālistu konkurss trīs kārtās notiks no š.g. 16. līdz 20. septembrim Rīgā, VEF kultūras pilī. Tajā līdz 31. augustam aicināti pieteikties dažādu valstu mūzikas skolu, vidusskolu, koledžu un mūzikas augstskolu studenti un absolventi vecumā no 10 līdz 35 gadiem. Taču pieļaujam, ka tiks pārstāvēti arī audzēkņi, kas vokālo mākslu mācās privātās skolās vai privāti pie vokālās nozares speciālistiem.

Žūrijas sastāvam šogad pievienosies arī Vīnes profesore Irina Gavrilovici, kura Latvijā pazīstama kā Elīnas Garančas, Ingas Kalnas, Egīla Siliņa un daudzu citu mums zināmu dziedātāju skolotāja un padomdevēja.

“Šis ir unikāls konkurss, jo neviens vokālistu konkurss Latvijā nav veidots pēc pēctecības principa, no brīža, kad tiek apgūti vokālās mākslas pamati, līdz vecumam, kad vokālās studijas jau pabeigtas, tādejādi audzinot un kaldinot kvalitatīvu jauno vokālistu paaudzi un atbalstot vokālās skolas akadēmisko pamatu nepieciešamību,” uzsver konkursa mākslinieciskais vadītājs Edgars Kramiņš.