Tiek izsludināts Jāņa Zābera III Starptautiskā vokālistu konkursa norises laiks

2019.gada septembrī notika Jāņa Zābera I Starptautiskais vokālistu konkurss, bet otrais konkurss Covid režīma dēļ tika pārcelts no 2021.gada uz 2022.gadu. Šogad konkursa organizatori izsludina Jāņa Zābera III Starptautisko vokālistu konkursu, kurš no 2023.gada 13. līdz 17. septembrim notiks Rīgā, VEF kultūras pilī. Tam līdz 31. augustam var pieteikties dažādu valstu mūzikas skolu, vidusskolu, koledžu un mūzikas augstskolu studenti un absolventi vecumā no 10 līdz 35 gadiem. Pie tam konkursa nolikums paredz, ka tajā var būt pārstāvēti arī audzēkņi, kas vokālo mākslu mācās privātās skolās vai privāti pie vokālās nozares speciālistiem.

Iepriekšējos konkursos uzvaras laurus plūkuši Tanja Ruždjak no Horvātijas (pirmā vieta un Grand Prix), Adam Nádler no Slovākijas, Inna Safronova no Krievijas, Daniils Kuzmins no Latvijas (otrā vieta), kā arī mūzikas skolu audzēkņi Silvars Malcenieks un Etīna Emīlija Saulīte no Valmieras (trešā vieta).

Žūrijas sastāvā, līdzās pasaulē dziedošajai latviešu operdziedātājai Ingai Kalnai, muzikālā teātra aktierim, režisoram, vokālajam pedagogam Edgaram Kramiņam un citiem, priekšsēdētājas statusā atgriezīsies amerikāņu operdziedātāja, prof. Klaudija Viska, kura pazīstama kā daudzu Vīnes valsts operas solistu skolotāja un padomdevēja.

Jāņa Zābera vokālais mantojums ir tik plašs un daudzveidīgs, ka ļauj ikvienam dziedātājam izvirzīt vajadzību līdzināties viņam un apzināties, ka īsteni sekmīgs dziedātājs savas vokālās prasmes ir spējīgs apliecināt visdažādākos mūzikas žanros un veidos. Tāpēc konkursantiem ir dots uzdevums atskaņot to vokālo mūziku, kuru savulaik dziedājis mūsu izcilais tautietis – tautas dziesmas acapella sniegumā, lai novērtētu konkursantu dzirdes kvalitātes komponentes, operārijas un kamermūziku, estrādes un Arvīda Žilinska bērnu dziesmas, kā arī neapoliešu dziesmas. Līdz ar to konkursa, muzikālais materiāls ir ne tikai pietiekoši plašs un sarežģīts dalībniekiem, bet arī interesanti daudzpusīgs klausītājiem.

“Šis ir unikāls konkurss, jo neviens vokālistu konkurss Latvijā nav veidots pēc pēctecības principa, no brīža, kad tiek apgūti vokālās mākslas pamati, līdz vecumam, kad vokālās studijas jau pabeigtas, tādejādi audzinot un kaldinot kvalitatīvu jauno vokālistu paaudzi un atbalstot vokālās skolas akadēmisko pamatu nepieciešamību,” uzsver konkursa mākslinieciskais vadītājs Edgars Kramiņš.